terug naar omgeving pagina

 

 
Musée George Sand et de la Vallée Noire à la Châtre   Nohant Vic musee George Sand Maison de George Sand

Als u in Le Berry verblijft is een bezoek aan het huis van George Sand een "must".

GEORGE SAND is een beroemd frans romanschrijfster uit 19e eeuw (1804 - 1876) Van oorsprong heette zij Amandine Aurore Lucie Dupin. Het was een markante dame. Met haar gedrag irriteerde zij menig tijdgenoot. Zij kleedt zich als een man, rookt pijp en rijdt haar paard als een man , dus niet in de van haar verwachte amazonezit.

Haar pseudiniem George Sand is afgeleid van Jules Sandeau, de schrijver waarmee ze samen haar eerste roman "Rose et Blanche"schrijft in 1831. George Sand wordt veel in verband gebracht met klassieke muziek. Zij heeft, vanaf ongeveer 1838, 10 jaar een verhouding gehad met Frederic Chopin, over het algemeen wonend in Parijs..

In 1839 brengt zij de zomer door in Nohant in het huis dat door haar grootmoeder in 1793 was aangekocht. Haar grootmoeder die de opvoeding van haar kleinkind Aurore in de periode 1808 - 1821 op zich had genomen. In 1821 trouwt zij met Baron Casimir Dudevant. Zij krijgen samen twee kinderen, zoon Maurice en dochter Solange. Het huwelijk duurde tot 1830. Zij verlaat haar man en gaat in Parijs wonen. In 1838 begint zij een verhouding met Frederic Chopin. Chopin, die zeven jaar op het landgoed verblijft heeft in de periode tot 1845 menig van zijn werk op het landgoed van George Sand, in Nohant, geschreven

Zij ontving op haar landgoed de grootste componisten en schrijvers van haar tijd als Chopin, Liszt, Delacroix en Balzac.

In 1845, nadat ze relatie met Chopin heeft verbroken, trekt zij zich terug in Nohant waar ondertussen haar zoon Maurice tot burgermeester was gekozen. In dat jaar schrijft zij haar roman "La Mare au Diable" (het moeras op weg naar kasteel Chateau du Magnet). In 1850 publiceert zij de roman "La Petit Fadette". Er volgen nog diverse andere romans.

In de periode 1850 tot 1869 onderneemt zij diverse reizen en vestigt zich o.a. in Palaiseau en in de Auvergne. In 1871 overlijdt haar echtgenoot Casimir Duvant.

George Sand overlijdt op 8 juni 1876 en wordt op 12 juni 1876 op het kerkhof in Nohant begraven.

Het landgoed George Sand is fraai gerestaureerd en ademt een romantische sfeer uit. Het is tevens het beginpunt van de George Sand - route die naar Gargilesse leidt en naar plekken waar de schrijfster haar inspiratie vond.

terug naar omgeving pagina

  naar de top van deze pagina

E-mail voor op- en aanmerkingen - - Copyright © 2005 - 20013 All rights reserved